Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag som kan förändra spelreglerna för alla som vill bygga attefallshus – eller som det formellt kallas, komplementbyggnader. Syftet? Att förenkla byggprocessen, minska byråkratin och öka möjligheterna till smart bostadsutveckling.

Här är en sammanfattning av vad som föreslås – och vad du som husägare behöver ha koll på.

🔨 Större attefallshus – nya gränser föreslås

I dagsläget får du bygga ett attefallshus på upp till 30 m² utan bygglov. Men enligt det nya förslaget ska gränsen justeras – beroende på var fastigheten ligger:

  • Inom detaljplanerat område:
    ➤ Upp till 30 m² bygglovsfritt (oförändrat)
  • Utanför detaljplanerat område:
    ➤ Upp till 50 m² bygglovsfritt

Det innebär att du som bor på landsbygden eller utanför tätorter skulle kunna bygga ett betydligt större attefallshus – utan att behöva söka bygglov.

🧱 Byggnadsarea blir mer flexibel

Regeringen föreslår också att man som fastighetsägare ska kunna disponera en total byggnadsarea (för komplementbyggnader) på:

  • 45 m² inom detaljplanerat område
  • 65 m² utanför detaljplanerat område

Du behöver alltså inte förhålla dig till strikt specifikation av hur dessa kvadratmeter ska användas – det kan t.ex. vara ett bostadshus, förråd/friggebod, studio eller kombination.

📝 Anmälan till kommunen kan slopas

En viktig förändring som föreslås är att anmälningsplikten tas bort. I dag måste du anmäla bygget av ett attefallshus till kommunen och få ett startbesked innan du börjar bygga.

Enligt förslaget ska detta alltså inte längre krävas, vilket skulle göra byggprocessen snabbare och enklare.

💬 Viktigt: Om detta går igenom innebär det att du skulle kunna sätta igång direkt, utan kommunens godkännande – så länge huset uppfyller regelverket.

🛣️ Var befinner sig förslaget nu?

Förslaget är just nu en lagrådsremiss, vilket betyder att det är ett utkast till en framtida lag. Det har ännu inte beslutats av riksdagen, vilket är nästa steg.

Vad betyder det för dig?

  • Ändringar kan fortfarande ske innan lagen träder i kraft
  • Om det godkänns i sin nuvarande form, planeras det att börja gälla den 1 oktober 2025

📌 Sammanfattning – vad betyder detta för dig?

Om förslaget blir verklighet:

✅ Du kan bygga större attefallshus utanför detaljplan
✅ Du får större flexibilitet kring hur ytan används
✅ Du slipper skicka in anmälan till kommunen
✅ Du sparar tid och pengar i processen

Vill du hålla dig uppdaterad?

På Edsvikenhus följer vi lagstiftningen noga och ser till att våra kunder får rätt information – och rätt stöd – oavsett vad som gäller.

Kontakta oss så berättar vi hur du kan planera ditt attefallshus redan nu, och hur vi anpassar våra hus för att följa både dagens och morgondagens regler.

Foto: Sveriges Riksdag